Ако Румъния не бе влязла в ЕС, това, което сега Путин прави с Украйна, можеше да се случи и с Румъния. Това заяви снощи първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е в Букурещ за участие в двудневна неофициална среща на външните министри и държавните секретари по европейските въпроси, организирана от румънското председателство на Съвета на ЕС, съобщава информационният сайт Щир пе сурсе (Новини от източници).

Тимерманс говори в Националната университетска библиотека на събитие, в рамките на което получи званието "Доктор хонорис кауза" от Националното училище за политически и административни науки.

Румънският информационен сайт посочва, че редица изявления на Тимерманс от речта му снощи са предизвикали реакции в социалните медии, особено сравнението с Украйна.

"Европейската интеграция направи много неща през последните 20 години", отбеляза в речта си Тимерманс и допълни, че в края на 80-те години и началото на 90-те години Румъния е била много различна.

"Ако тогава ми бяхте казали, че през 2007 г. Румъния ще бъде страна членка на ЕС, щях да ви кажа, че трябва да постъпим в лудница. Но румънският народ направи това нещо възможно. И останалата част на ЕС направи това възможно. Това бе историческо събитие. Според мен няма никакво съмнение, че ако не бяхте направили тази историческа стъпка, това, което Путин прави сега в Украйна, би го направил и в Румъния. За мен това е фундаментален проблем", заяви Тимерманс, цитиран от Щир пе сурсе.