Експлозия на пиротехническо средство уби 17-годишно момче в Австрия в новогодишната нощ, предаде ДПА.

По информация на полицията младежът е опитал да запали фойерверк, но не е успял от първия път. Пробвал е отново, но устройството с диаметър около 15 см веднага се взривило в металната тръба, която била използвана за изстрелването му. Момчето не е успяло навреме да се отдръпне на безопасно разстояние и е било тежко ранено в областта на главата.

След като му е била оказана първа помощ в линейка, пострадалият бил откаран в болница, където по-късно издъхнал.

Инцидентът е станал на частно новогодишно тържество в провинция Горна Австрия.

Още десетина души са пострадали в новогодишната нощ при други инциденти с пиратки в Австрия, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Междувременно 8 души прекараха новогодишната нощ в увеселителен парк в Рен, блокирани на въртележка на 50 метра над земята. Това съобщи в Туитър кметицата на северозападния френски град Натали Апере.

Спасяването им отне осем часа, като след няколко неуспешни опита да бъдат свалени със стълба, се наложи в операцията да се включи хеликоптер.

Причина за спирането на въртележката е била техническа повреда, съобщи собственикът на обекта Александър Тенел, цитиран от Франс прес.

Петима от блокираните са непълнолетни на възраст между 13 и 17 години. Едно от децата, родено на 1 януари, посрещна 17-ия си рожден ден във въздуха, съобщи неговата майка пред местна медия.