Следствието е установило връзки на един от арестуваните грузински фотографи, Зураб Курцикидзе, работещ за Европейската агенция Пресфото (ЕПА), със сътрудници на главно разузнавателно управление на руското министерство на отбраната, съобщи грузинското министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

Министерството посочи, че е установена връзка на Курцикидзе с руски граждани, на които задържаните Ираклий Геденидзе (фотограф във пресслужбата на президента на Грузия) и Гия Абдаладзе (фотограф в министерството на външните работи на Грузия) чрез него предавали секретна информация.

Асошиейтед прес уточни, че Абаладзе работи и като нещатен сътрудник на АП. По данни на министерството при обиск на личните вещи на Геденидзе и Абдаладзе, както и при проверка на материали от компютрите им, са намерени снимки на схеми на административната сграда на резиденция на на грузинския президент, информация за маршрутите за придвижване на президента, подробности за срещите му и посещенията му, както и друга секретна информация. Вътрешното министерство съобщи, че грузинското контраразузнаване води следствие за установяване на нови елементи. Градският съд в Тбилиси удовлетвори искането на следствието и нареди трима от арестуваните на 7 юли фоторепортери да останат два месеца в предварителния арест.

По-рано днес бе освободена четвъртата арестувана фотожурналистка, Натия Геденидзе. Ако фотографите бъдат признати за виновни, могат да получат присъди до 12 години лишаване от свобода, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Грузинските медии изразиха подкрепата си към задържаните фоторепортери. Всекидневникът "Ахали тоаба" пише днес, че властите в Грузия са предприели "сплашване на журналисти". Друг тбилиски вестник, "Резонанси", изрази солидарност със задържаните фотографи и поиска прозрачност в разследването и свалянето на грифа "секретно".