Европейската комисия представи днес предложения за действия, с които да се постигнат целите за опазването на околната среда до 2050 година. ЕК предвижда след 30 години ЕС да не замърсява природата с изгарянето на изкопаеми горива, предаде БТА.

Комисията предлага 100 милиарда евро да бъдат насочени към осигуряването на "справедлив" енергиен преход. Предвижда се средствата да послужат за държавите и гражданите, затруднени най-силно от преминаването към чиста енергия и икономика.

След представянето председателят Урсула фон дер Лайен определи днешния ден като особен и го сравни със стъпването на човек на Луната. Целта ни е да постигнем помирение между нашата планета и икономиката, предвиждаме едновременно да намалим замърсяването и да помогнем за създаването на работни места, категорична бе тя.

Днес производството и употребата на енергия води до 75 на сто от въглеродното замърсяване, като останалите 25 на сто се дължат на превозните средства, отбелязва комисията в предложението си за т. нар. "Европейски зелен договор" - рамка за намеренията за прекратяване на замърсяването.

Комисията предвижда в следващите две години да представи още 47 мерки, сред които са въвеждането на нови данъци върху енергията, законодателство за производството на батерии и на чисти превозни средства, за изграждане на електрозарядни станции, за обработката на отпадъците, за употребата на химикали в земеделието, за облагане на въздухоплаването.

"Зеленият договор"обхваща всички области на икономиката, включително превозите, енергетиката, земеделието, строителството на сгради; производството на стомана, цимент, текстил и химикали, информатиката.

ЕК отбелязва, че изпълнението на политическата цел за спиране на замърсяването ще изисква големи средства. Например в следващите 10 години ще бъдат необходими по 260 милиарда евро, за да се ограничи замърсяването наполовина. Допълва се, че поне 25 на сто от дългосрочния европейски бюджет ще трябва да бъде използван за опазването на околната среда.

ЕК ще се обърне към гражданите през март, за да научи мнението им по представените днес предложения. Комисията отчита, че днес за 95 на сто от европейците опазването на природата е важно.

Според комисията е възможно преследването на поставените цели да доведе до икономически ръст и дава за пример данните, според които миналата година замърсяването е било с 23 на сто по-слабо, отколкото през 1990 г., като същевременно брутният вътрешен продукт е нараснал с 61 на сто.

Комисията представя разчети за цената на бездействието - ЕС би получавал на година по 660 000 молби за убежище, достъпът до вода би намалял почти наполовина в южните европейски страни, годишно ще бъдат губени по 190 милиарда евро при повишение на температурата на въздуха с три градуса над днешните средни равнища. До 2050 г. по данните на ЕК е възможно цените на храните да се повишат с 20 на сто.

Днес Урсула фон дер Лайен ще представи мерките в "Зеления договор" на извънредно заседание на Европейския парламент.

По нейните думи предвидените мерки в близо 50 насоки ще подействат, само ако са справедливи за всички. Фон дер Лайен изрази увереност, че те трябва да се приложат заради децата, защото днешното поколение не е собственик, а само временен стопанин на Земята.