Европейският съюз е готов да въведе допълнителни санкции срещу Русия като отговор на "всякакви по-нататъшни агресии" срещу Украйна, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че "ЕС продължава да подкрепя напълно Украйна пред руската агресия" и добави, че Съюзът ще даде отговор в координация със своите партньори.

Ден по-рано редица информационни издания съобщиха, че Съединените щати подготвят широк набор от мерки срещу Русия, предназначени да възпрат нахлуването на Москва в Украйна.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин започнаха планираната за днес двустранна видеосреща. Тя идва след информации за планиране на руски действия в Украйна.

На срещата се очаква още да бъдат повдигнати и въпроси, свързани със стратегическа стабилност, киберсигурността и ядрената програма на Иран.

Според високопоставено официално лице от администрацията във Вашингтон на срещата Байдън ще говори "професионално, откровено, и прямо" за притеснения на САЩ и възможните ответни действия при инвазия в Украйна.

Към момента Белия дом няма информация дали Путин всъщност е взел решение да действа спрямо Украйна, като официалното лице припомни, че се забелязва струпване на военни по границата и засилване на дезинформацията онлайн, която показва Украйна като агресор. Подобна стратегия се е забелязала и при руската инвазия през 2014-а, заяви източникът.

Надеждата на Вашингтон е Путин да избере дипломатическото решение и придържане към Минските споразумения.

На въпрос дали Байдън ще каже на Путин, че ако Русия влезе в Украйна, може да се стигне до пряко използване на американска военна сила, отговорът е: "Съединените щати не целят да попаднат в обстоятелства, при които фокусът на нашите контрамерки е пряко използване на американска военна сила, вместо комбинация от подкрепа за украинските военни, силни икономически контрамерки и значително увеличаване на подкрепата на нашите съюзници в НАТО."

В случай на инвазия на Русия в Украйна САЩ ще окажат помощ на страните по източния фланг на НАТО, както са направили и след инвазията в Крим през 2014-а, заяви още официалното лице, като отбеляза още, че позицията на Вашингтон е, че поставянето на "червени" линии не помага при разговорите с оглед на исканите от Москва условия за гаранции за неразширяване на НАТО.

След Путин Байдън ще говори с украинския президент Володимир Зеленски.