Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани, съобщиха от Министерство на външните работи.

По време на граничните проверки служителите ще изискват по преценка представяне на необходими документи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

От 19 септември българите ще бъдат допускани във Финландия само в специално изброените случаи:

  • влизане във Финландия на граждани на държави от ЕС и Шенген, пребиваващи във Финландия и членовете на техните семейства;
  • транзит през Финландия;
  • пътуване, свързано с работа, командировка или обучение; посещение на близки роднини или партньор на семейни начала;
  • дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, държавни представители;
  • лица, които се нуждаят от международна закрила или пътуват по други хуманитарни причини, друга необходима и обоснована причина (напр. представители на чуждестранни медии, уреждане на собственост в страната).

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на телефони: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на: (+358) 44 055 0547.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": (+359 2) 948 24 04; (+359 2) 971 38 56 или на имейл crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани при пътувания в чужбина да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.