Финландия дискретно е премахнала в последните години пречупените кръстове, които красели няколко самолета на нейните военновъздушни сили, заменяйки ги с орли, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението за премахване на емблемата датира в действителност от 2017 г., но никога не е било оповестявано и разкриването му се дължи на Телво Тейванен, преподавател от Хелзинкския университет, който го забелязал едва сега.

Въпреки че Финландия се е сражавала срещу СССР на страната на нацистите от 1941 г. до 1944 г., нейният пречупен кръст се появява две десетилетия по-рано. През 1918 г., малко след обявяването на финландската независимост, шведският граф Ерик фон Розен дарил на младата република първия й самолет. На него имало син пречупен кръст, който бил личен талисман за аристократа.

Иначе свастиката, един от най-древните символи на човечеството, по-специално в Европа и Азия, е била и символ във финската митология, затова било напълно естествено той да бъде използван, разказва говорителят на финландската армия Хенрик Гамберг.

Според генералния щаб на финландските въоръжени сили, новата емблема със златисти орли е официален символ на финландските военновъздушни сили от 2002 г. Но няколко нейни военни части, самолети, знамена или отличителни знаци са запазили пречупения кръст, който е бил официалният символ от 1918 г. до 1945 г.

Най-накрая Финландия решила, че не е възможно да има самолети с пречупен кръст върху тях и заменила върху всичките си машини този символ с новия с орли.