Президентът на Филипините Родриго Дутерте започва днес петдневна визита в Русия, по време на която ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Това е втора визита на Дутерте в Русия след тази от май 2017 г. Тогава се наложи той да съкрати пътуването си заради обсадата на град в южната част на Филипините от ислямисти. Конфликтът накара Дутерте да въведе военно положение на остров Минданао. Обсадата продължи пет месеца, а военното положение е в сила до края на годината.

Очаква се Путин и Дутерте да обсъдят пътищата за задълбочаване на сътрудничеството в различни области, сред които отбраната и сигурността. Дутерте освен това ще произнесе реч на пленарната сесия на Валдайския дискусионен клуб утре и ще присъства на филипинско-руски бизнес форум за насърчаване на търговията и инвестициите между двете страни.

Филипинският лидер ще изнесе и лекция в Московския държавен институт за международни отношения и ще се срещне с филипинската общност в Русия, преди да отпътува за родината си на 5 октомври.

В миналото филипинският президент благодари на Русия за предоставяне на военен софтуер, който да помогне на Филипините в борбата им със свързаните с "Ислямска държава" бойци в Минданао, припомня ДПА.