Това бе съобщено официално в Брюксел, предаде БТА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън одобри днес 29 ръководители и един заместник-ръководител на делегации на съюза по света. От 18-те български кандидати, които издържаха конкурса за висши европейски дипломати, до финала достигнаха Димитров и Стефан Тафров, но само Димитров бе назначен, съобщи БНТ.

Премиерът Бойко Борисов се изказа положително обявеното днес назначение на Димитров за посланик на Европейския съюз.
"Бивш премиер, знаков демократ за България, човек, доказал и качествата си, и честността си. Мисля че това е един много добър избор", изтъкна Борисов, цитиран от БТА.

Освен България, само още две от новите страни-членки на Съюза имат одобрени кандидати, в представения от Аштън списък - Полша и Литва, предаде БНР.
Най-много са одобрените от Испания - петима, следва Франция с трима дипломати. Германия, Холандия и Италия изпращат по двама свои представители.

"В започналото създаване на общата външнополитическа служба на Европейския съюз се постарах да избера най-добрите хора за точните места, като при избора е спазен географският баланс и балансът между половете", заяви Аштън на пресконференция.

"Удовлетворени сме не само от факта, че сред 29-имата посланици на ЕС има българин, но и от процедурата, по която беше направен изборът. Върховният представител Катрин Аштън създаде реална възможност за първите най-високопоставени постове на Европейската служба за външно действие да бъдат избрани най-добрите. Процедурата беше максимално прозрачна и открита", заяви пък министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БТА.

За европейското посланическо място в Грузия амбиции е имала и Полша. В крайна сметка тя получава две други места - в Южна Корея и в Йордания.