Емблематичният деветдневен фестивал с бягане пред биковете в испанския град Памплона завърши с 35 ранени, предаде АФП. Шестима мъже пострадаха и днес, в последния девети ден на фестивала.

Шестимата мъже на възраст между 29 и 61 години са откарани в болница за лечение на натъртвания с различна степен, се казва в изявление на регионалното правителство на Навара. 

Сред ранените има шестима американци, един французин и един британец. Бяганията приключиха, а самият фестивал ще завърши със среднощна церемония.

Фестивалът в чест на светеца-покровител на града, Сан Фермин, станал известен с романа на Ърнест Хемингуей от 1926 г. "И слънцето изгрява", привлича хора от цял свят. Всеки ден рано сутринта пред шест бойни бика, някои от които тежат над 600 килограма, започват да тичат търсачи на силни усещания през стария град до арената за вечерните бикоборства.

Всяка година десетки млади бегачи биват ранявани по време на 825-метровото изпълнено с тръпка и тестостерон състезание из тесните улички на Памплона. От 1924 г. насам са регистрирани 16 смъртни случая, като последният е през 2009 година. Провеждат се общо осем бягания.

Тази година групите за защита на правата на животните подновиха протеста си срещу традиционното събитие, което се провежда от 1591 г., но вече е оспорвано и в Испания.

Активистите се облякоха в кървавочервени дрехи с качулки с рога и издигнаха плакати с надпис "Памплона: насилие и смърт за биковете" на няколко езика. Въпреки критиките фестивалът привлича голям брой туристи от цял свят.