На този етап не е установена причинно-следствена връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с ваксината на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) срещу COVID-19, заяви американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (United States Food and Drug Administration - FDA), цитирана от Франс прес.

"Агенцията е в течение на съобщения в САЩ за тежки случаи на тромбоемболия, свързвани понякога с тромбоцитопения (понижено количество на тромбоцитите в кръвта), при няколко души, след като са били ваксинирани срещу COVID-19 в продукта на "Янсен" (европейското подразделение на компания "Джонсън и Джонсън"), посочва в комюнике регулаторът.

"За момента не сме открили причинно-следствена връзка с ваксинирането и продължаваме да проучваме и да извършваме оценка на тези случаи", допълва агенцията.

Ще информираме обществеността, веднага щом научим повече, уверява службата.

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMA) съобщи вчера, че проучва евентуална връзка между ваксината на "Джонсън и Джонсън" и случаи на кръвни съсиреци.

"Един случай е регистриран при клинично изпитване, а три - при ваксинация в САЩ. Един от тези хора е починал", допълва европейският регулатор.

Еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" беше разрешена за спешно използване в САЩ в края на февруари - след ваксините в две дози на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

ЕАЛ също одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън" и се очаква тя да започне да се прилага в Европейския съюз от този месец.