ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон, съобщи днес Ен Би Си нюз, позовавайки се на говорител на ФБР, предаде Ройтерс.

Представител на ФБР каза пред Ройтерс, че агенцията извършва разрешено от съда претърсване на къща на 30-а улица във Вашингтон, но не потвърди, че става въпрос за дом, който е собственост на Дерипаска. Статия на в."Вашингтон пост" от 2017 г. свързва дома на тази улица с руския олигарх.

Кадри, заснети от Ройтерс, показват агент на ФБР, който стои пред дома на Дерипаска, отцепен от полицейски ленти.

53-годишният Дерипаска е обект на американски санкции от 2018 г. Вашингтон го включи в черния си списък заедно с няколко други влиятелни руснаци заради връзки с руския президент Владимир Путин след предполагаемата руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. Дерипаска притежава част от руския алуминиев гигант "Русал" чрез дела си в дъщерната му компания "Ен + Груп". Впоследствие Вашингтон вдигна санкциите върху двете компании, но ги остави в сила спрямо Дерипаска.

Милиардерът, който направи състояние в бизнеса с алуминий, е приближен на руския президент Владимир Путини и многократно е споменаван в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Дерипаска е имал връзки с Пол Манафорт, бивш ръководител на предизборната кампания на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп. Манафорт бе осъден за осем финансови престъпления в рамките на разследването на Мълър, но по-късно бе помилван от Тръмп, посочва АП.

Представителят на Дерипаска в Москва засега не е отговорил на запитванията за коментар за акцията на ФБР.