Ръководителят на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж заяви, че иска да разгледа предизборната програма на консерваторите и да реши дали да не гласува за управляващата партия на премиера Борис Джонсън на изборите на 12 декември във Великобритания, пише вестник London Evening Standard.

По-рано лидерът на "Партия Брекзит" заяви, че ще намали кандидатите, с които формацията му ще участва на изборите. Той ще се откаже от всички избирателни райони, общо 317, спечелени от Консервативната партия на изборите през 2017 г. Това означава, че поддръжниците на неговата партия, които живеят в почти половин Великобритания няма да могат да гласуват за кандидат на формацията на Фараж в деня на изборите. Той заяви, че иска да се подсигури, че промените за Брекзит, които индикира, че ще наложи Джонсън са записани в предизборната програма на торите, преди да им предложи собствения си граждански глас. Ако тези промени, включително отказът да бъдат удължени търговските преговори с Европейския съюз след 2020 г. и отхвърлянето на бъдещи политически връзки с Брюксел не се появят в предизборния манифест, тогава евродепутатът заплаши, че ще няма да подкрепи споразумението за Брекзит в Европейския парламент.

Попитан дали той лично би гласувал за консерваторите, Фараж заяви, че иска първо да прегледа предизборния манифест на партията. "Ако всичко това е в манифеста, тогава сделката, както беше, ще се промени доста", добави той. Фараж допълни, че "никога не би гласувал" за оригиналната сделка за Брекзит, която според него е "ужасна". "Никога не бих гласувал за оригиналната сделка и не забравяйте, аз още съм евродепутат", заяви той. "Получаваме тези промени, започваме да се движим към Брекзит и е много различно", допълни Фараж.

Попитан дали би подкрепил сделката с Брюксел след "едностранния" си пакт с торите, Фараж заяви, че би го направил само с промените, които Борис Джонсън е индикирал, че ще извърши. Той заяви, че няма да оттегля допълнително кандидати от своята партия и обяви, че ще се бори за всяко депутатско място, принадлежащо на застъпници на ЕС в парламента. Фараж заяви, че е "невероятно", че Джонсън не е върнал жеста и не е изтеглил своите кандидати в райони, където "Партия Брекзит" има по-добри шансове и обвини премиера, че "вече той разделя вота" на поддръжниците на излизането от ЕС.

"Консерваторите отказаха да ни дадат каквото и да е. Мога да ви уверя, че има широкоразпространено недоволство сред гласоподавателите, които искат да напуснем за това, че моят жест не беше върнат", заяви Фараж.