Ейми Кони Барет положи официално клетва днес като нов член на Върховния съд на САЩ, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е затвърдило консервативното мнозинство в най-висшата съдебна инстанция в страната.

Вчера контролираният от републиканците Сенат на САЩ утвърди Барет за нов член на Върховния съд с 52 гласа "за" и 48 "против". С това републиканското мнозинство в най-висшата съдебна инстанция в САЩ се увеличи до шестима съдии, докато либералите са трима.

Утвърждаването на Барет бе победа за президента републиканец Доналд Тръмп, който я номинира за заместник на "либералната икона" Рут Гинсбърг, починала миналия месец. Републиканците в Сената побързаха да утвърдят новия член на Върховния съд преди изборите на 3 ноември, на които партията може да загуби Белия дом и мнозинството си в горната камара на Конгреса.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън нарече този ход стремглав и безпрецедентен.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че с гласуването толкова близо до изборите републиканското мнозинство "хвърля доверието си в огъня".

В САЩ върховните съдии са с пожизнен мандат. Демократите, които недоволстваха силно от утвърждаването на 48-годишната Барет толкова малко време преди изборите, се опасяват, че сега Върховният съд ще взима подчертано консервативни решения, потенциално за години напред, по въпроси като здравното осигуряване, абортите, правата на хомосексуалистите и контрола върху огнестрелните оръжия, отбелязва ДПА.

За четири години като президент на САЩ Тръмп номинира трима върховни съдии.