Подложена на натиск да ускори одобряването на ваксината срещу Covid-19 на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че ще огласи решението си на 21 декември - осем дни по-рано от планираното, предадоха световните агенции.

В комюнике агенцията посочва, че изтегля със седмица по-рано съвещанието, планирано първоначално за 29 декември, след като е получила допълнителни данни от двете компании.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

"Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.", написа тя в Туитър.

Същевременно Американският лекарствен регулатор потвърди безопасността на ваксината на компанията "Модерна" и я определи като "сигурна и ефикасна". В становище на Американското управление за контрол на храните и лекарстват се казва, че ваксината на "Модерна" ще бъде одобрена по ускорена процедура в САЩ до края на седмицата, предаде Франс прес.

Ваксината, разработена от американската биотехнологична компания, не представлява специфичен проблем за сигурността, който да попречи на издаването на спешно разрешение за използването й, се казва в позицията на Управлението. Негова експертна комисия ще заседава във връзка с ваксината в четвъртък.

В изпитанията на ваксината на "Модерна" са участвали 30 000 доброволци, предаде ТАСС.

Ако бъде одобрена, тази ваксина, чиято ефикасност беше оценена на 94,1 процента от експерти в Управлението, то тя ще започне да се използва редом с препарата на "Пфайзер"/Бионтех в кампанията за ваксиниране на американците, която е най-мащабна в историята на САЩ.

Американските власти предвиждат да ваксинират общо 20 милиона души до края на декември и 100 милиона до края на март догодина, съобщи министърът на здравеопазването Алекс Азар.

САЩ закупиха общо 200 милиона дози от ваксината на "Модерна", половината от които не се очаква да бъдат разпределени за използване до второто тримесечие на 2021 г. Закупени са също 100 милиона дози от ваксината, разработена съвместно от "Пфайзер"/Бионтех.

Първоначално ваксините ще се приложат приоритетно на медицински лица, които са най-силно изложени на риск от зараза, както и на обитателите на домовете за стари хора.

Процесът на одобряване на ваксината на "Модерна" се развива една седмица след одобряването на ваксината на "Пфайзер"/Бионтех, получила зелена светлина от Управлението миналия петък и започнала да се използва вчера в САЩ.

Жертва на Covid-19 в страната станаха над 300 000 души, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Водещата икономика в света продължава да регистрира антирекорд след антирекорд в пандемията, като редовно надхвърля 200 000 случая на ден и между 2500 и 3000 починали от Ковид-19 в рамките на денонощие.