Европейският съюз реши днес да прекрати временно спасяването на мигранти със свои кораби във водите на Либия в рамките на военноморската мисия "София", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"На този етап не бе намерено никакво решение по въпроса с разтоварването" на спасените мигранти, заяви пред Франс прес поискал анонимност европейски служител, след като Италия поиска промяна на правилата за слизането на мигранти на италианска територия.

Между 28-те страни членки на Европейския съюз е било постигнато споразумение за удължаването с шест месеца до септември тази година на военноморската мисия "София", но без частта за спасяването на мигранти край бреговете на Либия, отбелязва Франс прес.

Удължаването на мисията е свързано с два други елемента: въздушни патрули, които да засичат лодки с мигранти в Средиземно море, и борбата с трафика на хора от страна на либийската брегова охрана (обучение на либийската брегова охрана).

Либийската брегова охрана спаси тази нощ 117 мигранти в Средиземно море, недалеч от либийския бряг, предаде ДПА. Агенцията се позовава на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според който мигрантите са върнати в столицата на Либия Триполи, където им е оказана медицинска помощ.

Хиляди мигранти бяга спасени или загинаха при опасни опити да стигнат до Европа по море, отбелязва ДПА.

Какво се случва с мисия "София"

През декември м.г. операция "София" беше продължена с три месеца, до 31 март, като временно решение, защото страните членки не успяха да се съгласят да поемат дългосрочен ангажимент.

Настоящото италианско правителство зае твърда позиция по отношение на миграцията и се противопостави на подновяването на мисията, ако други страни членки не се съгласят да приемат повече пристигащи мигранти.

През януари Германия обяви, че няма да замести фрегатата "Аугсбург", един от съдовете, които участват в операцията. Същевременно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обвини Италия, че саботира мисията, като изпраща германските военноморски сили по най-отдалечените ъгли на Средиземно море, където няма маршрути на трафик и миграция.

От началото си през 2015 г. операция "София" е спасила почти 50 хиляди мигранти в морето. Сред целите й е и залавянето на трафиканти и прекъсването на техния бизнес модел, като същевременно спомага за налагането на оръжейното ембарго срещу разкъсваната от конфликти Либия.