Европейският съвет съобщи, че одобрява осигуряването на нова отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС до 31 януари догодина. Решението е било взето "на подпис", след като вчера бе изразено предварителното съгласие на посланиците на държавите от ЕС.

Отбелязва се, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са съгласни да дадат повече време за ратифицирането на промененото споразумение, постигнато с Лондон. Допълва се, че ако британският и Европейският парламент приключат ратификацията по-рано, отсрочката ще важи до 1 декември тази година или до 1 януари догодина.

Докато се оттегли от ЕС, Великобритания остава държава от Общността с всички произтичащи права и задължения, заявява Европейският съвет. В съобщението се уточнява, че днешното решение за допълнителна отсрочка е било одобрено единодушно.

Снимка: БТА

Междувременно британските депутати започнаха да дебатират предложението на британското правителство за предсрочни избори през декември, предаде ДПА. Това е четвърти опит на премиера Борис Джонсън да получи парламентарното одобрение за предсрочен вот, отбелязва агенцията.

Консерваторите предлагат датата 12 декември. Тяхното предложение, съдържащо се в проектозакон от една страница, беше прочетено от лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог.

Две малки опозиционни партии - Либералните демократи и Шотландската национална партия - казаха, че искат избори на 9 декември.

Преди заседанието на парламента Джонсън заяви, че предсрочните избори са необходими, за да се сложи край на парализата в парламента и за да бъде осъществен Брекзит, допълва Ройтерс.

Борис Джонсън внесе проектозакона за изборите, защото при положение, че бъде приет, ще е необходимо само обикновено мнозинство, за да бъде одобрено искането на премиера, а не както досега мнозинство от две трети от депутатите. Шотландските националисти и либералдемократите искат изборите да бъдат проведени на 9 декември, защото това ще попречи на премиера да прокара набързо неговата сделка за Брекзит в парламента.

Би Би Си цитира източник от Даунинг стрийт, че правителството е склонно да приеме 11 декември като дата за изборите, за да може да привлече по-голяма подкрепа от опозицията и че за момента законопроекта за Брекзит е замразен. Трудно може да се прогнозира какво точно ще се случи в британския политически живот, но по всичко изглежда, че предколедни избори ще има в страната, остава само да бъде определена точната дата. Провеждането на избори през декември има своите рискове.

Студеното време и краткият ден не са най-подходящите за по-възрастните гласоподаватели, които са предимно привърженици на Борис Джонсън. Но от друга страна по това време студентите се прибират при родителите си, което пък е лоша новина за Джереми Корбин.

Част от опозицията настоява да се даде възможност на 16 и 17-годишните да гласуват, а също и на гражданите на ЕС. Правителството обаче е против, твърдейки, че промяната в правилата само дни преди изборите ще предизвика административен хаос. И накрая, още една интересна новина, свързана с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който би трябвало да се оттегли от поста си на 31 октомври, както обеща. Запитан от депутат дали би обмислил оставане на поста още няколко дни до разпускането на парламента до изборите, Бъркоу отговори, че ако бъде помолен ще си помисли за това сериозно.

Междувременно председателят на Евросъвета Доналд Туск съобщи, че ЕС-27 официално е одобрил отсрочката за Брекзит до 31 януари догодина и предупреди, че отлагането може да е последното.

"Искам да кажа и довиждане, тъй като моят мисия тук се приближава към края си", написа още той в Туитър.