Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия по дело за неконтролируемо разрастващо се гробище, предаде Франс прес.

Делото бе образувано по жалба на руски гражданин, който е собственик на имот, граничещ с гробищния парк. Жалбоподателят е изразил пред съда недоволството си от факта, че разширяването на гробището води до опасно замърсяване на почвите и подпочвените води на имота му.

"Гробището постепенно се е разширило към имота на жалбоподателя", живеещ във Владивосток (Източна Русия) и "след медицинско-съдебни експертизи е било установено, че е налице сериозно отравяне на земите на жалбоподателя", изтъква Европейският съд в решението си.

С една от експертизите е било доказано, че в имота на жалбоподателя са налице нива на химикали, бактерийни патогени и паразити, които са над допустимите норми.

Съдът е осъдил Москва по член 8 от Европейската конвенция по правата на човека (право на неприкосновеност на жилището, на личния и на семейния живот) да заплати на жалбоподателя сумата от 14 800 евро.