Върховната съдебна инстанция на ЕС излезе с решение против законодателните промени в Унгария за висшето образование, на практика принудили основан от Джордж Сорос университет да напусне територията й, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В мотивите на Европейския съд срещу решението на правителството на премиера Виктор Орбан е записано, че "въведените от Унгария условия за даване на право на чуждестранните висши учебни заведения да упражняват дейност на нейна територия са несъвместими с европейското право".

Сред условията, които унгарските власти поставиха на чуждестранните университети, за да работят в Унгария, е те да упражняват дейността си на нейна територия само след двустранно споразумение между унгарското правителство и страната на произход на съответния ВУЗ. Изисква се също даденият университет да извършва образователна дейност и в своята страна на произход, а не само в Унгария.

Съдът постанови, че с налагането на подобни условия "Унгария не е изпълнила задълженията си" в рамките на Световната търговска организация и е действала в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз.

В основата на конфликта е съдбата на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан в щата Ню Йорк от американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос. Под натиска на Орбан вузът трябваше да се премести от Будапеща, където работеше от началото на 90-те, във Виена.

Виктор Орбан

Снимка: AP/БТА

Унгарският премиер от години е отявлен критик на Сорос и казва, че с либералните си възгледи за миграцията милиардерът филантроп се стреми да подкопае европейските ценности, твърдения, които Сорос отрича. Идеологическата цел на Орбан - да създаде "нелиберална държава", също се различава от идеала на Сорос за "отворено общество".

Заради мнението на Орбан за Сорос мнозина съзряха в промените в правилата за висшето образование атака срещу ЦЕУ. През април 2017 година, непосредствено след като промените бяха приети, Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Унгария. Впоследствие, през декември 2017 година, ЕК даде Будапеща на Европейския съд по този въпрос.