Възможният импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп изправя демократите пред избор между принципите и политическия реализъм, пише френският в. "Монд" за събитията в Щатите.

Пет дни след насилието във Вашингтон в Камарата на представителите беше внесено предложение за импийчмънт на Тръмп. Но шансовете то да бъде подкрепено от Сената са малки. Освен това тази процедура може да обърка законодателните планове в началото на президентския мандат на Джо Байдън, подчертава френското издание и отбелязва, че авторите на предложената резолюция определят действащия президент като "заплаха за демокрацията", допълва БТА.

Конгресът на САЩ има основателни причини да иска да унижи Тръмп дни преди края на мандата му. Отстраняването му би било сигнал към света, че САЩ се срамуват от този човек. Но всички други причини да се иска отстраняване на Тръмп са погрешни, пише британският в. "Гардиън".

Това би отклонило вниманието от победата на Байдън и встъпването му в длъжност и би изложило страната на по-голям риск, пише вестникът.

Най-важното на изборите през 2020 г. е, че Тръмп получи с 11 милиона гласа повече, отколкото на предишните. Колкото и анализаторите да обсъждат тези цифри, те означават, че той е увеличил подкрепата си сред основните си поддръжници - включително афроамериканците и латиноамериканските гласоподаватели. Почти половината американски гласоподаватели гласуваха за него.

Миналата седмица Тръмп може да е тествал възможностите на популизма, но все още не е ясно дали е загубил основните си поддръжници.

Противниците на Тръмп може да се надяват, че действията му миналата седмица са го унищожили в политически план. В такъв случай той трябва да остане унищожен.

Преследването му сега изглежда като лично отмъщение не само срещу него, а и срещу каузата и поддръжниците му. Да се мрази Тръмп е едно, но да се мразят гласувалите за него, които все още може да го смятат за изразител на тяхното мнение, е съвсем различно. Репутацията му сред тях само ще укрепва с всяка проява на задоволство от страна на противниците му. Дори ако сегашният президент изчезне, отиде в изгнание, те ще намерят друг спасител. Либералите трябва да внимават как реагират на оттеглянето му - както губещите трябва да умеят да губят с чест, така и победителите трябва да знаят как да печелят мъдро, подчертава в. "Гардиън".

"Индипендънт" насочва вниманието на читателите си към новината, че ФБР е получило информация, че подкрепящи Тръмп екстремисти призовават за "голям бунт", ако той бъде отстранен от поста си преди встъпването на Байдън в длъжност на 20 януари. Въоръжени протести са планирани в столиците и на 50-те щата от 16 януари поне до 20 януари и пред Капитолия от 17 до 20 януари, пише вестника, цитирайки ФБР.

До събота военното присъствие в американската столица ще се увеличи до 10 000 войници от Националната гвардия и до 15 000 преди деня на церемонията по встъпването в длъжност, отбелязва британското издание.

"Искам Тръмп да бъде съден за случилото се на 6 януари. Но Камарата на представители не трябва да гласува за импийчмънт", заявява в статия за в. "Ню Йорк таймс" Том Рийд, конгресмен от Републиканската партия в Камарата на представителите.

"Как да бъде потърсена сметка на Тръмп е труден въпрос. А едно погрешно решение може да накърни доверието към нашата съдебна система, да засили разделението и доведе до загуба на доверието на милиони американци - без да постигне нищо. Имайки предвид възможностите, с които разполага Конгресът, решението очевидно не е импийчмънт. Няма достатъчно време за разследване и обсъждане на евентуално предложение за импийчмънт, а бързането ще компрометира процедурата", казва Рийд.

"Освен това думите на Тръмп, макар и неразумни, необмислени и погрешни, може да не отговарят на критериите за импийчмънт - евентуално отстраняване на президента от поста му неминуемо ще подкопае нормите, свързани с конституционната защита на свободата на словото, ще засили разделението между гражданите на САЩ и ще попречи на усилията за постигане на единство. И в крайна сметка импийчмънтът няма да промени мнението на милионите американци, които все още смятат победата на Байдън за нелегитимна - всъщност би бил потвърждение на тази позиция", предупреждава Рийд. "Призовавам лидерите на Конгреса и Байдън да използват други мерки, за да намерят конституционно допустими алтернативи да се гарантира, че никой не е над закона, пише конгресменът републиканец, като отбелязва, че подобни мерки включват съдебни дела и действия съгласно 14-ата поправка на Конституцията. Евентуален импийчмънт обаче би бил сериозна грешка. Не можем и не трябва да подкрепяме прибързани, разделящи обществото действия, водени само от емоции", подчертава още Рийд.