Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон в реч пред депутатите от Европейския парламент.

Макрон отбеляза, че иска да приобщи държавите от Западните Балкани към европейския проект, но че времето за тяхното присъединяване все още не е дошло.

"Ще подкрепя разширяване само когато първо има задълбочаване (на интеграцията) и реформа на нашата Европа", даде да се разбере той.

Макрон подчерта, че не иска "Балканите да се обърнат към Турция или Русия", но не иска и една Европа, която, при условие че функционира трудно с 28, а утре с 27 (страни членки), да... (се окаже) с 30 или 32 (държави), със същите правила".

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се съберат другия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но на практика няма шанс някоя западнобалканска страна да получи покана за членство в съюза, отбелязва АП.
Срещата ще се състои в София на 17 май. Според някои съобщения обаче ЕС ще препоръча старт на преговорите с Македония и Албания.

Юнкер: В противен случай може да има война

Европейският съюз се нуждае да се отвори за приемане на нови членки от Западните Балкани, за да предотврати рискът от нова война в региона, заяви на свой ред председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

Ако не се отворим за страните в този крайно сложен и трагичен регион, и ако не отворим европейска перспектива за тях, ще видим войната да се завръща в този район, както видяхме това през деветдесетте години, заяви Юнкер.

Аз не искам войната да се завърне на Балканите и затова ние трябва да се отворим за тях, каза той.

Либерална демокрация или авторитарни режими?

Европа трябва да защити своя модел на либерална демокрация пред авторитарните режими по света и "нелибералните демокрации" в ЕС, заяви пред евродепутатите Еманюел Макрон.

"Отговорът пред лицето на авторитаризма не е авторитарна демокрация, а авторитетът на демокрацията", заяви Макрон, намеквайки прозрачно за правителствата на Полша и Унгария, отбеляза Ройтерс.

Френският президент призова за енергична кампания преди европейските избори догодина, в момент, когато блокът е изправен пред предизвикателствата на Брекзита и възхода на национализма. Важно е преди тези избори "да проведем демократичен, критичен дебат относно това, какво е Европа", подчерта той пред евродепутатите.

Според френския президент гражданите искат "нов европейски проект", който да отговаря на техните опасения и притеснения в свят, в който съюзници като САЩ обръщат гръб на многостранната търговия и договорите за климатичните промени.

Демокрацията е най-добрият шанс на ЕС да се бори срещу възхода на национализма, подчерта Макрон и призова европейските страни да защитават ценностите на свободата, равенството и многообразието.

"Искам да принадлежа към едно поколение, което ще е решило да защити твърдо своята демокрация. Няма да отстъпя пред никакво увлечение по авторитарните режими", заяви в речта си френският президент, цитиран от Франс прес.

"Не искам да съм част от поколение на сомнамбули", добави той.

Макрон предложи и създаването на европейска програма за финансиране на общностите, които приемат и интегрират бежанците, за да се избегне дебата за квотите за разселването им в ЕС.

Юнкер: Това е истинската Франция

След речта на Макрон Жан-Клод Юнкер заяви пред евродепутатите, че е развълнуван от думите на френския президент. "Истинската Франция се завърна", подчерта той.

Председателят на Еврокомисията добави, че ЕС не е само клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на притесненията, че традиционните водещи страни в ЕС имат надмощие в организацията.

"Европа не е само френско-германска. Имаме 28" страни членки, подчерта той.

Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова надежда на ЕС, но "Европа е отбор", заяви Юнкер.