Това стана в 17.30 часа по Гринчуич или в 19.30 часа българско време.

Досегашното върхово постижение - 63 години 7 месеца 2 дни 16 часа и 23 минути - се държеше от нейната прабаба, кралица Виктория, която е била на трона в периода 1837-1901 г. и умира на 81-годишна възраст.

Елизабет Александра Мери, каквото е пълното име на кралицата, сяда на британския престол на 6 февруари 1952 г., когато е била на 25 години и след смъртта на баща й крал Джордж Шести.

Официалната й коронация през следващата година е сред първите големи обществени събития, предавани по телевизията във Великобритания.

Вече 89-годишната кралица намали задграничните си пътувания и се отказа от част от работата си, но все още изпълнява множество кралски задължения.

Вижте снимки на кралицата >>

Милиони британци ще празнуват историческия за кралицата момент, заяви  премиерът Дейвид Камерън, цитиран от АП и БТА.

"През последните 63 години Нейно Величество бе скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, а самоотверженото й чувство за дълг й спечели възхищение не само във Великобритания, по и по целия свят", заяви премиерът Дейвид Камерън.

"Единственото правилно нещо днес е да празнуваме изключителния й рекорд, както и елегантността и достойнството, с които тя служи на страната ни", допълни премиерът.

За вечно запазване на монархията се обявяват 70% от британците, сочат резултатите от анкета на телевизия "Скай нюз", цитирани от ТАСС. 

73 процента посочват, че монархическият институт е неделима част от британската култура. 58 процента вярват повече на кралицата, отколкото на мнозинството политици. Едва според 21% монархията е напразно харчене на пари, като 61 процента не са съгласни с това твърдение. Също 61 процента са на мнение, че монархията все още има важна роля за функционирането на британската държава, съобщи телевизията след анкетата, обхванала 1117 зрители.