"Популизмът винаги приключва с катастрофа", предупреди днес Хосе Мануел Албарес - испанският министър на външните работи, за Европейския съюз и сътрудничеството, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Изказването му идва след победата на крайнодясната партия на Джорджа Мелони "Италиански братя" на вчерашните парламентарни избори в Италия.

"Сега е момент на несигурност, а в такива моменти популизмът винаги печели с голяма разлика, но накрая приключва винаги по един и същи начин - с катастрофа", защото "популисткият отговор винаги е един и същ - да се затворим в себе си и да се върнем към миналото", заяви Албарес на работна закуска с представители на медиите.

Силният възход на Мелони в третата по големина икономика на Европейския съюз идва в критичен момент, когато голяма част от континента се задъхва от нарастващите сметки за енергия, последица от войната в Украйна, а решимостта на Запада да се обедини срещу руската агресия е подложена на изпитание.

На последните избори през 2018 г. партията на Мелони взе едва 4,4%, докато на тези избори тя спечели почти една четвърт от вота.

Силното представяне на "Италиански братя" обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа. Сред първите, които празнуваха, бяха колегите евроскептици от крайнодесния спектър.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в Туитър. Партията "Национален сбор" на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също приветства резултата като "урок по смирение" за ЕС. Самата Марин Льо Пен заяви, че италианският народ е решил да вземе съдбата си в свои ръце и поздрави Джорджа Мелони и Матео Салвини за това, че "са устояли на заплахите на един антидемократичен и арогантен Европейски съюз".

Племенницата на Льо Пен - Марион Марешал, която е част от крайно дясното движение на популиста Ерик Земур, призова за дясна коалиция, по подобие на тези в Италия и Швеция.

Сантяго Абаскал, лидер на испанската крайнодясна опозиционна партия "Вокс", приветства победата на Мелони, като написа в Туитър, че "милиони европейци възлагат надеждите си на Италия". Тя "показа пътя за горда и свободна Европа на суверенни страни, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и благоденствието на всички". 

Самата Мелони обяви, че "ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя".

"Мелони превзе Италия и ще има правителство, ръководено от нейните "Италиански братя", пише вестник "Република". Изданието  коментира, че чрез нея е победил протестният вот, защото единствено тя не е участвала в досегашните три правителства и не може да бъде обвинявана за кризите в Италия, вината за които се хвърля върху досегашните управници. Вестникът обаче отчита, че сега в Италия настъпва и нов популистки политически сезон, предвид факта че и партията на Мелони и нейните партньори - формациите на Берлускони и на Салвини, бяха упреквани в миналото в популизъм.

Наред с Мадрид, Париж предупреди, че ще следи за спазването на ценностите, които са свързани с човешките права, най-вече на правото на аборт. "Съвсем очевидно е, че ние (заедно с) председателката на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен) ще следим за това, каза премиерът на Франция Елизабет Борн.

Лидерът на центристката партия "Демократично движение" Франсоа Байру смята, че сред европейските народи има голямо безпокойство, на което трябва да бъде отговорено. 

Макар явили се поотделно отнапред се знаеше, че три партии в десния спектър най-вероятно ще съберат най-много гласове и ще управляват: "Италиански братя", "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Дясната коалиция, която спечели парламентарните избори в Италия, ще осигури пет години стабилност в страната, заяви на пресконференция днес Матео Салвини, цитиран от Ройтерс. "Очаквам поне за пет години да вървим напред без промени, без обрати, като определим приоритетните неща, които трябва да направим", каза още председателят на "Лига".

"Днес е тъжен ден за Италия и за Европа. Демократическата партия няма да позволи на Италия да изчезне от сърцето на Европа", заяви нейният лидер Енрико Лета.

Преброяването продължава, като към момента дясната коалиция събира около 44 процента, а лявата коалиция, сформирана около партията на Лета - около 26 процента. В рамките на двете коалиции партията на Мелони получава около 26 процента, а тази на Лета - около 19 процента.