Коалиция от няколко държави членки на ЕС обмисля да приеме доброволно до 1500 деца мигранти, които в момента са блокирани на гръцки острови, обяви германското правителство, цитирано от Франс прес.

"Искаме да подкрепим Гърция в тежката хуманитарна ситуация. Германия е готова да приеме подходяща част от тези общо 1000 до 1500 деца", се казва в изявление на правителството.

Не се посочва кои страни влизат в тази коалиция.

"Става дума за деца, които поради заболяване се нуждаят от спешно лечение, или за непридружени деца на възраст под 14 години, повечето от тях момичета", уточнява правителството в Берлин.

По данни на ООН мигрантите са 13 000, а по данни на турското вътрешно министерство - вече над 75 000. Голяма част са деца до 7-годишна възраст. Голяма част от хората, които се намират в пограничната зона между Гърция и Турция, не идват от Сирия, а от различни африкански и азиатски страни.

Гръцките власти са попречили на над 1600 души да преминат в Гърция през изминалото денонощие, съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Двама мъже - египтянин и мароканец - са арестувани. По официални данни общият брой на спрените на границата мигранти от вчера сутринта до тази сутрин е 1646 души.

Същевременно турските медии продължават да публикуват твърдения, според които разположените на границата гръцки военни произвеждат изстрели не само с гумени, но и с бойни патрони, като публикуват снимки на войници с каски и зелено камуфлажно облекло, въоръжени с автомати.

Турската частна телевизия НТВ съобщава, че гръцките военни стрелят напосоки, "без да взимат под внимание, че има населени места на два километра" от гръцко-турската граница. Според телевизионния канал в резултат на тази стрелба има много ранени, а също и загинали.