Колежът на Европейската прокуратура е назначил днес седем делегирани прокурори - трима от България, двама от Хърватия и двама от Чехия. Това съобщи прокуратурата на ЕС, цитирана от кореспондент на БТА.

Отхвърлени са били четирима кандидати от България. Обяснението е, че те не отговарят на всички изисквания.

Досега прокуратурата на ЕС е утвърдила общо 40 кандидати от участващите в институцията държави. По-рано днес Европейската прокуратура изрази готовност да започне работа в първоначален състав от 1 юни.

От европейската прокуратура отказаха да кажат имената на отхвърлените. Оттам обаче поясниха за "Хоризонт", че Колегиумът е стигнал до заключението, че според цялата им кариера те не са били в положение да придобият ключовата част от необходимия практически опит за европейски делегиран прокурор, а именно - този на прокурор.

"Позицията, която са заемали в българската правосъдна система, не им е позволила да доведат дело до съда, да представят пледоария или да упражняват наличните правни средства при наказателно преследване според националното законодателство", подчертават от европейската прокуратура.

От институцията допълват, че от трима от останалите кандидати е поискана допълнителна информация за необходимия за заемането на позицията практически опит. Кандидатурите им ще бъдат оценени след получаването на техните отговори.