Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека". Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС.

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". В последните дни от "АстраЗенека" предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

Агенцията препоръчва препаратът да се поставя на хора над 18-годишна възраст. Вчера германският институт "Робърт Кох" препоръча ваксината да не се използва за хора над 65 години заради недоказано действие. Това бе опровергано от "Астра Зенека". Ваксината показва около 60% ефективност при клинични изпитвания.

"Както и в предишни случаи, Комисията на EMA за лекарства за хора (CHMP) оцени стриктно тази ваксина и научната основа на нашата работа е в основата на твърдия ни ангажимент да опазваме здравето на гражданите на ЕС", заяви изпълнителният директор на EMA Емър Кук.

Според Европейската агенция по лекарствата има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията, стана ясно на брифинга.

Ваксината на "Астра Зенека" се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на "указания" от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще.

Този тип ваксини са по-лесни за съхранение.

Одобрението на ваксината става на фона на споровете между Брюксел и "Астра Зенека" за невъзможността на компанията да достави договорените за първите три месеца на годината дози за държавите от ЕС и подозренията, че количествата, предназначени за европейския пазар, се изнасят за други държави.

ЕК не крият раздразнението си, че обещанието от "Астра Зенека" количества не могат да бъдат доставени. Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност - тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни.

Днес Европeйската комисия публикува договора с "Астра Зенека", в който е заличена голяма част от информацията, свързана най-вече с конкретните количества дози за страните, конкретните дати на доставките и цените на ваксините. Липсва също информация за цените на доставките. Това стана със съгласието на на "Астра Зенека".