Мефедронът е от типа на наркотика екстази и се е появил на пазара преди около година. Сега той е достъпен в редица страни от Европейския съюз, като може да се купи както от улицата, така и по интернет. В същото време употребата му вече е предизвикала смъртта на 37 души във Великобритания и Ирландия, съобщи БТА.

"Мефедронът е опасно наркотично вещество. Призовавам правителствата да действат бързо за поставянето му под контрол и за криминализиране на употребата му", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, фундаменталните права и гражданството.

Мефедронът вече е забранен в 15 страни от Европейския съюз, но България и още 11 държави не са сред тях. Забраната важи в Австрия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Полша Румъния, Швеция и Великобритания. Наркотикът все още е легален в Кипър, Чехия, Финландия, Гърция, Унгария, Литва, Холандия, Португалия, Словакия, Словения и Испания.

На жаргон мефедронът е известен като "Луда котка” или „Мяу-мяу”. Продава се като прах за смъркане или разтваряне в питие. Mad cat предизвиква еуфория без халюцинации, отпуска, „развързва езика” и намалява усещането за глад, твърдят криминалисти и токсиколози. Една доза действа от три до четири часа, а махмурлукът на другия ден е сравнително умерен.