"Питаме се дали ЕС има нужната тежест пред света - все още не", каза Барозу в Страсбург пред депутатите преди те да гласуват състава на новата Европейска комисия и така да утвърдят встъпването му в длъжност с нов петгодишен мандат.

"За да се промени това, за Европа е важно да говори в един глас", подчерта той. Политици от някои от страните членки не желаят по-съгласуван подход към икономическите политики. Ако искаме да укрепим индустриалната си база, ни е необходима по-стабилна икономическа координация, добави Барозу.

Председателят на ЕК защити също единната европейска валута, чийто разменен курс в последните дни регистрира рязък спад поради обезпокоителното състояние на няколко страни от еврозоната начело с Гърция. Еврото ще остане важно средства за развитие. Онези, които мислят, че могат да го поставят под въпрос, ще видят, че ще запазим посоката, заяви категорично Барозу.

Икономическото и социалното ни състояние изисква радикална промяна в статуквото, призна при все това той. Барозу се обяви за политики, фокусирани върху резултатите, и за краткосрочни мерки, които ще върнат Европа в работен режим и ще съдействат за постигането на дългосрочни цели като икономическия растеж, заетостта, борбата с бедността, околната среда и икономическо-социалната взаимообвързаност.

Екипът, който ви представям, е готов да се заеме със стоящите пред нас предизвикателства, заяви Барозу пред парламентаристите.

Двадесет и седем членната ЕК включва 13 консерватори (сред които Барозу), осем либерали и шестима представители на социалистически формации.