Тогава ще се проведе заседание на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщи БТА.

Групата призова също за извънредно обсъждане на въпроса със злоупотребата с лични данни на потребителите на Фейсбук на пленарната сесия на ЕП. Изключително важно е европейските граждани да разберат как данните им биват използвани, се посочва в изявление на групата. Допълва се, че Зукърбърг трябва да обясни точно какво се е случило, как това засяга европейците и какво е направено подобни злоупотреби да не се повтарят.

С писмо до Европейската комисия Фейсбук миналата седмица потвърди, че до 2,7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с "Кембридж Аналитика". ЕК определи случая като неприемлива злоупотреба. Защитата на личните данни е европейска ценност, която не подлежи на преговори, коментира еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

ЕК уточни, че от 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до 4% от техния световен годишен оборот. От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Снощи Зукърбърг бе разпитан на петчасово общо заседание на комисиите по търговските и по правните въпроси към Сената на САЩ. Той твърди, че Фейсбук събира два вида данни за потребителите - информация, която те сами са избрали да предоставят, както и за техните изразени предпочитания онлайн. По думите му компанията не предоставя тези данни на друг, а ги използва самостоятелно, за да насочва по-правилно рекламата, от която се издържа.

Зукърбърг заяви, че Фейсбук води непрекъсната битка със злонамерени тролове от Русия и това е истинска оръжейна надпревара.

Трябва да изчистим социалните мрежи от мръсотията, заяви обаче днес еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. На пресконференция тя уточни, че дори след снощното изслушване на Зукърбърг остават открити "европейски въпроси". Бих искала тези въпроси да получат отговор, добави еврокомисарят.

Тя идеята на социалистите той да се яви на изслушване следващата седмица пред евродепутатите в Страсбург. По нейните думи най-чувствителният въпрос в контролирането на съдържанието онлайн е свързан със свободата на изразяване.

"Съдържание, свързано с тероризъм, екстремизъм и детска порнография, няма място, но словото на омразата е въпрос, който обсъждаме, защото свободата на изразяване е моята мантра", подчерта Юрова.