Новият европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар и отбраната Тиери Бретон пледира за развитие на европейска отбранителна индустрия, за да се разполага със "суверенни технологии", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отбраната ще бъде изключително важен залог през петте години мандат на тази Комисия и това ще премине под мое ръководство, като за пръв път ще се създаде европейска отбранителна индустрия, координирана отчасти от Европейската комисия", заяви Бретон за телевизия Бе Еф Ем и радио Ер Ем Се.

"Важното е да имаме собствени, суверенни отбранителни технологии", добави той и припомни, че неотдавна беше учреден Европейският фонд за отбрана с цел развитие на съвместни проекти.

"Това са 13 милиарда евро, които ще се инвестират за започване на изграждането на координирана европейска отбранителна индустрия върху цялата територия, без никой член да бъде пренебрегнат. Всеки на своето ниво трябва да поеме част от тази отбрана", каза Бретон.

Макар и според него да е твърде рано за обсъждане на европейска армия, защото "чувствителността на Европа към отбраната се различава в отделните ни държави", Бретон желае страните членки да положат "допълнително усилие" в Сахел* редом с Франция.

"Навлизаме в един изключително опасен свят, нестабилен свят, в който Европа все повече трябва да поема съдбата си в свои ръце, а това включва и военната й съдба", заяви той.

Изказването си Бретон направи в навечерието на срещата на върха на НАТО в Лондон, която ще се проведе на 3-4 декември. Ръководителите на страните от пакта ще обсъдят на срещата си въпросите за Русия, Китай, Афганистан, сигурността на далекосъобщителните мрежи. 

На срещата си на върха страните от НАТО ще потвърдят обвързаността си с колективната отбрана на блока, заяви днес представител на германското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА. Този ангажимент ще се съдържа в декларацията от срещата, уточни източникът и допълни, че в кулоарите на форума ще се състои среща между германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Доналд Тръмп.

Увеличаваме военните разходи, не за да се харесаме на президента Тръмп, а заради промените в обстановката със сигурността, каза на 29 ноември генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

*Сахел е гранична зона в Африка, която се простира на 3900 км от бреговете на Атлантическия океан до Африканския рог - между Сахара на север и по-плодородния район на юг, познат като Судан.