Германските депутати одобриха проекта за бъдещ европейски боен самолет, който трябва да замени изтребителите "Рафал" и "Юрофайтър" и да даде нов тласък на европейската отбрана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След няколко месеца политически и индустриални спорове между Германия и Франция, членовете на бюджетната комисия на Бундестага разрешиха отпускането на 77 милиона евро кредити за започване на първия голям етап от френско-германския проект, към който се присъедини и Испания.

Предложението беше подкрепено от депутатите на управляващата коалиция между консерваторите и социалдемократите, както и от крайната десница. Против бяха еколозите и крайнолевите.

Отпуснатата сума ще финансира изследвания с цел изграждане до 2026 г. на опитен образец на европейския изтребител от ново поколение.

Франция още дълго ще разчита на "Рафал"

Стратегическите военновъздушни сили на Франция, които през 2019 г. отбелязаха 55 години от създаването си, вече се състоят само от самолети "Рафал", разположени в районите на Истр и Сен Дизие. Всички те са снабдени с ракети въздух-земя със среден обсег, като към 2035 г. ще бъдат заменени с ракетна система от ново поколение, писа на 7 февруари Дафне Беноа от Франс прес.

Очаква се до 2023 г. в тези сили да се включат дванайсетина нови самолети цистерни A330 МРТТ "Феникс", което ще позволи на Франция да изпраща в срок от 48 часа до 20 самолета "Рафал" на разстояние 20 000 км.

Френският флот също участва във във военновъздушния компонент на ядреното възпиране чрез самолетите "Рафал", разположени на борда на самолетоносача "Шарл де Гол".