Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят в четвъртък, 23 април, въпроса с постепенното облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19.

Пътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си, посочва той в писмо до своите колеги по повод предстоящата четвърта видеоконференция, посветена на разпространението на заразата. Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките, допълва Мишел, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че по-рано този месец Еврогрупата прие икономически мерки срещу последиците от епидемията за 540 милиарда евро. Мишел настоява мерките да бъдат утвърдени от Европейския съвет и прилагането им да започне до 1 юни.

По въпроса за т. нар. европейски фонд за възстановяване Мишел предлага възможно най-скоро подобна схема да бъде създадена и да бъде от полза за най-засегнатите от епидемията страни от ЕС. По неговите думи Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет.

На една от видеоконферентните срещи (на 27 март) евролидерите решиха страните им да търсят мнението на учените, за да бъде определено кога е възможно мерките, предприети срещу пандемията, да бъдат смекчени.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза след срещата тогава необходимостта ЕС да има "умна" стратегия за излизане от епидемичната обстановка. Тя уточни, че това ще стане бавно. Председателят на ЕК съобщи, че е възложено изготвянето на планове за действие при различно развитие на събитията.