Еврокомисарят по търговията, ирландецът Фил Хоган, подаде оставка, след като наруши ирландски правила за борба с Covid-19, предаде ДПА, като се позова на изявление, направено снощи от офиса на Хоган.

Хоган бе разкритикуван заради участието си в гала вечеря в Ирландия миналата седмица в нарушение на санитарните ограничения, имащи за цел да се противодейства на разпространението на коронавируса.

Натискът върху Хоган се засили по-рано вчера, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че еврокомисарят разказва няколко версии за случилото се.

Европейската комисия също разискваше дали Хоган следва да подаде оставка, след като дни наред ирландски политици го призоваваха да се оттегли, отбелязва ДПА.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска от Хоган обяснение за поведението му в Ирландия. Говорителят на Фон дер Лайен вчера вечерта не пожела да коментира новината за оставката на Хоган.

Еврокомисарят по търговията е една от най-ключовите позиции в Европейската комисия и отговаря за договарянето на търговски споразумения от името на всички 27 държави членки с партньори от цял свят. Ролята на Хоган бе от ключово значение и при продължаващите преговори с Великобритания за уреждане на търговските отношения с Брюксел след Брекзит.

Хоган, на 60 години, бе обвинен, че е присъствал на вечеря на парламентарния голф клуб в Западна Ирландия заедно с още около 80 души и така е станал участник в нарушаване на действаща забрана за събиране на хора над определена бройка на едно място, въведена от ирландските власти с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

В интервю за ирландската национална телевизия във вторник Хоган изрази съжалението си, че е нарушил правилата за борба с Ковид-19.