Еврокомисарят Пиер Московиси нарече фашист италианския евродепутат Анджело Чока, който стъпка с обувка бележките му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е кретен, провокатор и фашист. Действието му е гротескно", заяви Московиси пред френската телевизия CNews, визирайки депутата от крайнодясната партия "Лига" във вторник, след като еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси обяви, че отхвърля италианския бюджет.

"Когато започне да се използва насилие срещу институциите, когато правилата започнат да се потъпкват, включително с обувки, имаме нещо като бавно насочване към това, което се нарича нелиберална демокрация, с други думи незачитане на свободата на медиите, свободата на съда и на политическите институции", добави Московиси.

"Това е политика, която наистина мразя и това са хората, с които ще се боря до последния си дъх", обеща той, припомняйки, че Матео Салвини, лидер на партията "Лига", се разграничи от провокацията.

"Европа няма да бъде променена с провокации", заяви Салвини по повод жеста на Чока.

Във вторник италианският евродепутат отиде на пресконференция на Московиси, взе бележките му от масата и свали обувката си, с която ги смачка. Първоначално еврокомисарят говореше за липса на уважение, но по-късно определи случилото се като гротескно.

"В началото се усмихваме и го пренебрегваме, защото е смешно, после свикваме на глухо символично насилие и един ден се събуждаме с фашизъм. Да запазим бдителност! Демокрацията е крехко достояние", призова еврокомисарят.

Московиси заяви днес, че не вижда признаци други страни да са повлияни от проблемите, свързани с икономическата и политическа ситуация в Италия, предаде Ройтерс.

"Не сме на път да създадем следващата криза", подчерта еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси пред френската телевизия CNews.

Той добави, че води конструктивни и твърди разговори за ситуацията в Италия, но европейската икономика не е в криза.