"Моето послание към европейците днес е просто: АСТА не е посегателство срещу нашите свободи, а защита на нашия начин на живот", каза Де Гухт пред комисията на Европейския парламент за международната търговия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"АСТА не е Big Brother, а средство за решаване на икономическите ни проблеми през 2012 г. и след това. АСТА няма да цензурира интернет, а има за цел да изгради глобална система за защита на интелектуалната собственост в Европа", добави  еврокомисарят. Той подчерта още, че споразумението няма да наложи никакви ограничения над търговията с генерични лекарства, каквито опасения има също.

Миналата седмица Кареп де Гухт обяви, че Европейската комисия ще поиска Европейският съд да се произнесе по казуса.

АСТА, договорено между съюза, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария, има за цел да се бори срещу фалшифицирането в широк смисъл - от лекарствата до нелегалното сваляне от интернет. Редица европейски страни обаче оспорват текста и блокираха ратификацията му след протести в много градове, в очакване на разяснения, напомня АФП. За последно това направиха Австрия и Румъния.

Въпреки че правителството у нас също замрази участието на странати ни, гражданската инициатива "Не на АСТА" организира миналия уикенд нови протести в няколко града срещу ограничаването на свободата в интернет. Организаторите обясниха това с опита на някои медии да внушат на обществото, че след първия протест проблемът със споразумението е напълно решен и настояха кабинетът окончателно да оттегли подписа си. Протестиращите обаче бяха много малко.