Ево Моралес, който преди два дни подаде оставка под натиска на военните като президент на Боливия, съобщи, че отлита за Мексико - страната, която му предостави политическо убежище, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард потвърди в ранните часове на деня, че Моралес вече е на борда на мексиканския самолет, дошъл тази нощ в Боливия да го отведе.

Според телевизия "Унител", цитирана от Ройтерс, мексиканският самолет е кацнал и отлетял от летището в боливийския град Чиморе, провинция Кочабамба, с 60-годишния Моралес на борда.

"Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи, - написа Моралес в Туитър. - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия."

Моралес съобщи в Туитър и как след оставката си в неделя е бил укрит от членове на синдиката на производителите на кока в Кочабамба.

"След като разграбиха и се опитаха да подпалят къщата ми във Вила Виктория, вандалските банди на (експрезидента Карлос) Меса и (Луис Фернандо) Камачо успяха да нахлуят и в моя дом в квартал Мажистерио в Кочабамба. . . Много съм благодарен на моите съседи, които успяха да спрат тези набези", писа Моралес, визирайки неговия съперник от опозицията в изборите, който не призна резултатите от вота, и предводителя на масовия бунт срещу резултатите от президентските избори през октомври, в които Моралес бе обявен за победител. Според мнозина изборите са били фалшифицирани.

"Благодарен съм на братята от Федерацията на тропическата част на провинция Кочабамба (синдиката на производителите на листа на кока - б.р.), които се погрижиха за мен и ми предоставиха закрила", добавя още Моралес.

Ево Моралес държи мексиканския флаг на борда на самолета, който го откарва в Мексико. Снимката е направена от външния министър на Мексико Марсело Ебрард

Снимка: AP/БТА

Към туита си той прибавя и снимка, на която се вижда как лежи на постеля на пода. "Така прекарах първата нощ, след като бях принуден да се откажа от президентския пост заради държавния преврат, устроен от Карлос Меса и Луис Фернандо Камачо с помощта на полицията", пише Моралес.

Така прекарах първата нощ, след като бях принуден да се откажа от президентския пост заради държавния преврат, написа в Туитър Ево Моралес

Снимка: AP/БТА

Снощи той призова гражданите на страната да не прибягват към насилие и да решават всички политически разногласия чрез диалог.

"Моля моя народ с голямо внимание и уважение да се грижи за запазване на мира и да не хвърля страната в насилие с групите, които се стремят да разрушат правовата държава. Ние не можем да си позволим да започне противоборство между боливийските братя. Призовавам всички разногласия да се решават чрез диалог и консултации", написа Моралес в Туитър, цитиран от ТАСС.

След Моралес оставка подаде и вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера. От постовете си се отказаха и още няколко министри, както и редица депутати, включително и председателите на двете камари на парламента. Посолството на Аржентина в Лапас опроверга във Фейсбук медийни съобщения, че бившият боливийски външен министър Карлос Ромеро е получил убежище в посолството.

Какво ще се случи сега в Боливия

Франс съобщи, че горната камара на парламента (Националната асамблея) ще проведе днес извънредно заседание, на което трябва да се реши дали да бъде приета оставката на президента Моралес и да се обсъдят възможните изходи от политическата криза. Според втория вицепредседател на Камарата на сенаторите Жанин Анес, която е от опозицията, наред с другите въпроси членовете на камарата ще обсъдят и кой ще оглави страната след оставката на Моралес. Тя добави, че в сряда ще има общо заседание на двете камари.

Вторият вицепредседател на Камарата на сенаторите на Националната асамблея на Боливия Жанин Анес призова двата лагера за спокойствие

Снимка: AP/БТА

"Ние свикваме двете заседания, за да определим конституционния механизъм за предаване на властта", каза Анес, като поясни, че според конституцията тя трябва да заеме председателското място на Сената, тъй като бившият председател Адриана Салватера и първият й заместник са подали оставка. Според Асошиейтед прес обаче не е ясно дали долната камара - Националната асамблея, която е под контрола на поддръжници на Моралес, трябва да одобри нейното назначение. Ако Анес бъде утвърдена за председател на Сената, това ще я постави в позицията да стане временен президент поради вакуума в ръководството на страната.

Анес каза още, че скоро ще има нови президентски избори.

Насилието не стихва

Гневни привърженици на Моралес блокираха с барикади и огньове ключови магистрали в столицата Лапас, водещи към центъра, където са главните държавни институции, както и пътя за летището, съобщи АП. Имало е сблъсъци между привърженици и противници на Моралес. През миналата нощ в града са безчинствали улични банди, които са нападали и палили търговски и бизнес обекти. Градският транспорт не работи, предаде Ройтерс.

Шефът на боливийската полиция генерал Юри Калдерон подаде оставка след обвиненията, че полицията не е успяла да предотврати безредиците, последвали оставката на президента.

Жанин Анес в емоционално обръщение призова привържениците на противоположните лагери да избягнат насилие.