Властите в град Купянск, Североизточна Украйна, наредиха задължителна евакуация за жителите му на фона на настъплението на руската армия, която от няколко дни твърди, че напредва в тази посока, предадоха Франс прес и "Укринформ".

"Като се има предвид тежката ситуация в областта на сигурността и увеличаването на броя на обстрелите ... може да се евакуирате на по-безопасно място", посочи в канала си в "Телеграм" администрацията на този град, чието население преди войната наброяваше приблизително 25 000 жители.

През септември украинските сили успяха да си върнат при контраофанзива контрола над Купянск, превзет от Русия в началото на инвазията ѝ в страната през февруари миналата година, отбелязва АФП.

Според съответната заповед, подписана от ръководителя на военната администрация на града, Андрий Конашевич, задължителната евакуация е в сила за населените места Купянск, Заоскилия, Кившаровка и Купянск-Вузлови.

В същия район задължителната евакуация важи и за населените места Дворичанское, Петропавловка, и частично за Кондрашовка и Кириловка, посочва Укринформ, цитирана от БТА.

Градската администрация на Купянск призовава жителите да не пренебрегват своята безопасност.

Същевременно руската армия обяви, че е "подобрила позициите си" в Североизточна Украйна в район, където от няколко седмици провежда настъпление и откъдето беше изтласкана преди година от украинските сили.

"В посока Купянск щурмовите части на бойните групи "Запад" по време на настъпателни действия подобриха позициите си в предната линия на фронта", се казва в ежедневната сводка на руското министерство на отбраната, цитирана от АФП.

Също днес от украинския военноморски флот обявиха, че в Черно море е започнал да функционира нов временен "хуманитарен коридор" и че се очаква първите кораби да преминат по него в рамките на няколко дни, предаде Ройтерс. 

Коридорът е създаден за търговски кораби, блокирани в черноморските пристанища на Украйна, както и за зърнени и селскостопански продукти, обясни говорителят на флота Олег Чалик. 

Украинските военноморски сили предупредиха в изявление, че все още има риск от мини в Черно море, както и военна заплаха от страна на Русия.