Повече от 40 хиляди домакинства в Тайван са без електроснабдяване, след като тайфунът Хайкуи премина през източната и южната част на острова, съобщи Ройтерс. В много градове и области на засегнатите райони училищата и предприятията са затворени, а местните авиокомпании отмениха полетите си.

Хайкуи засегна първоначално планинската и слабонаселена югоизточна част на страната в неделя следобед, след което продължи през южните райони.

Държавната електрическа компания "Тайпауър" (Taipower) съобщи, че Хайкуи е прекъснал захранването на над 160 хиляди домакинства, но по-малко от 50 хиляди все още очакваха електроснабдяването им да бъде възстановено късно в неделя.

Снимка: AP/БТА

Окръзите и градовете в Южен, Източен и Централен Тайван отмениха учебните занятия и обявиха почивен ден за работниците в понеделник, добавя БТА.

В столицата Тайпей се изляха поройни дъждове. Противопожарните служби съобщиха за петима ранени, но засега няма жертви.

Тайванското правителство съобщи, че над 7000 души са били евакуирани.

Снимка: AP/БТА

Авиокомпаниите отмениха повечето от вътрешните полети за понеделник, не се движат и фериботите, които обслужват околните острови.

От международните полети са отменени само 15, съобщи тайванската въздушна администрация.

Хайкуи е много по-слаб от тайфуна Саола, който засегна Хонконг и китайската провинция Гуандун в събота.

Снимка: AP/БТА

В понеделник сутрин Хайкуи е навлязъл в Тайванския проток и се е насочил към континентален Китай, съобщи тайванската централна метеорологична служба. Тайфунът ще продължи да предизвиква обилни валежи в Тайван до средата на седмицата.

Китайската национална служба за синоптични и океански прогнози обяви рано в понеделник предупреждения за силни ветрове и големи вълни в крайбрежните провинции Фудзиен и Гуандун и призова корабите да бъдат внимателни, съобщиха китайски държавни медии.