Германските власти евакуираха емблематичната катедрала "Свети Петър и Света Мария" в Кьолн заради подозрителен мъж от Източна Европа.

Катедралата в западногерманския град Кьолн бе евакуирана по-рано днес заради подозрителна активност на мъж, които по-късно е бил задържан, заяви говорителка на германската полиция, цитирана от ДПА.

Полицията е била уведомена в 8.15 ч. местно време от охраната на катедралата, че мъж е паркирал ван на площада пред катедралата, след което няколко пъти влизал и излизал от сградата, съобщи говорителка на полицията.

Впоследствие полицията евакуира катедралата и я претърси със следови кучета. Претърсен бил и автомобилът, който се оказал празен.

Мъжът е задържан и се разпитва, каза говорителката на полицията, добавяйки, че още не е ясно дали той е внесъл нещо в катедралата.

Към момента е ясно, че задържаният е на 25 г. от Източна Европа. Властите не дават повече подробности за произхода му.

Според местни медии задържаният е 25-годишен гражданин на Румъния, предаде ТАСС.

Очаква се туристическата забележителност да бъде отворена съвсем скоро.

В Германия службите за сигурност се отнасят с повишено внимание във връзка зачестилите атентати в Европа.

Миналата седмица в Кьолн бе задържан тунизиец. Разследването разкри, че той е осъществявал приготовления за извършването на атентат с биологическа бомба. Подобна атака щеше да е прецедент за Германия.  В апартамента на тунизиеца му бе открит рицин - едно от най-силно отровните вещества в природата. Мъжът е разполагал с достатъчно материал, за да произведе между 250 и 1000 дози рицин, в зависимост от начина на обработване.

Атаки на ислямисти с рицин са възможни по всяко време в Германия, коментира източник от германското вътрешно разузнаване.  По думите екстремистите от "Ислямска държава" (ИД) са правили опити с рицин в миналото и са произвеждали такъв. ИД предоставя в своите наръчници подробни указания как се произвежда отровното вещество и поощрява неговата употреба.