Естония се придвижи крачка по-близо до съставянето на управляваща коалиция повече от месец след парламентарните избори, съобщи ДПА и БТА.

Тройната коалиция включва Центристката партия на Естония на премиера Юри Ратас, консервативната партия "Отечество" и крайнодясната Консервативна народна партия на Естония.

Сделката бе одобрена днес от лидерите на трите политически сили. Коалицията ще разполага с 57 места в 101-местния парламент.

По информация на местни медии всеки от коалиционните партньори ще има по пет министерски поста в кабинета, а Ратас ще остане министър-председател.

Преди това обаче друга партия ще има възможността да сформира правителствена коалиция. Президентката Керсти Калюлайд възложи вчера на председателката на Партията на реформите Кая Калас да състави правителство. Калас, чиято партия спечели най-много гласове на изборите на 3 март, разполага с 14 дни да опита да постигне споразумение с други партии. Това обаче е малко вероятно, тъй като няма абсолютно мнозинство в парламента и Центристката партия изключи възможността да влезе в коалиция с нея.