Европейският съюз трябва бързо да създаде нов орган, който да контролира обучението на имами и да гарантира, че техните послания към вярващите не допринасят за разпространението на "идеология на омразата", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс.

Мишел каза това ден преди участието си във видеоконференция на тема "Европейският отговор на тероризма", която ще се проведе по инициатива на френския президент Еманюел Макрон. В нея ще участват и лидерите на Австрия, Германия и ЕС.

"За да се борим с идеологията на омразата, имаме нужда възможно най-скоро да създадем европейски институт за обучение на имами в Европа", заяви Шарл Мишел в Туитър.

"Публикациите онлайн, възхваляващи тероризма, трябва бързо да бъдат премахнати. Не бива да има безнаказаност за терористите и за тези, които ги възхваляват в интернет", категоричен бе европейският лидер.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц каза вчера, че защитата на границите на ЕС трябва също да бъде част от европейския отговор на ислямистката заплаха.

Той поясни, че ЕС трябва да разработи план в три точки за защита на Европа от тероризма: борба с чуждите бойци; борба с политическия ислям, както и защитата на външните граници на блока.

Под политически ислям Курц разбира разпространението на радикални идеологии и ненавист.

Ще преразгледат ли Шенген

Засилването на контрола по външните европейски граници, Шенгенския договор и борбата срещу омразата в интернет на европейско равнище - това ще са ключовите моменти, по които ЕС започва да работи.

Миналата седмица президентът Макрон обяви, че иска да удвои силите за контрол по френските граници и призова за "коренно" "преразглеждане" на правилата, които регулират Шенгенското пространство за свободно движение в Европа, като се има предвид, че борбата срещу незаконната имиграция е част от борбата срещу тероризма.

Заплашена ли е Европа

Европа преживя два ислямистки атентата през последните десет дни, които бяха извършени от нападатели в австрийската столица Виена и във френския град Ница, припомня Ройтерс.

Миналия понеделник симпатизант на джихадистката групировка "Ислямска държава" откри огън в центъра на Виена и уби четирима души. Това беше първата атака от този род от десетилетия в Австрия. Тя се вписа в контекста на възобновяване на джихадистките заплахи след повторното публикуване във Франция от сатиричния седмичник "Шарли ебдо" на карикатури на пророка Мохамед.

През октомври в Ница бе обезглавен учителят Самюел Пати във Франция.

Себастиан Курц призова за единен подход в ЕС спрямо чуждите бойци, защото те са бомба с часовников механизъм, опасна за обществото. Той подчерта, че Европа ще съумее да осигури собствената си безопасност само ако сама определя кой има право да влиза на нейна територия.