Горещите точки с COVID-19 в Европейския съюз ще бъдат обозначени като "тъмночервени" зони - така пътуванията до тях ще се сведат само до най-необходимото. По това постигнаха съгласие в петък, 29 януари, правителствата на ЕС, предаде Ройтерс.

В ЕС вече се използва тристепенна "светофарна" система - зелено, жълто и червено - за обозначаване на равнището на разпространение на заразата и ограничаване на посещенията в опасните зони. (По актуалната към 28 януари карта се вижда, че почти цяла Европа е в червено - как ли ще изглежда тъмночервеното (?). Още информация може да се намери на страницата на Европейския център за предотвратяване на болестите и контрол.)

Случаите на коронавирус в съюза обаче продължават да се увеличават, по-голямата част от блока вече е червена, и по този причина от хората, пристигащи от "тъмночервените зони" с особено висок риск от заразяване, занапред ще бъде изисквано да се тестват при заминаване и поставяне под карантина.

Новата мярка, предложена от Европейската комисия, е била одобрена на среща на ниво постоянни представители на 27-те страни членки, казаха дипломати. За "тъмночервени зони" ще бъдат обявявани регионите с повече от 500 заразени на 100 хиляди жители за период от две седмици.

Същевременно някои страни от ЕС са решили допълнително да предприемат едностранни мерки срещу разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс. Германия се готви да забрани пристигането на пътници от Великобритания, Португалия, Бразилия и Република Южна Африка, каза вчера германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. Белгия е забранила на своите жители да ходят на почивка в чужбина до края на март.

Комбиниран показател: 14-дневна скорост на уведомяване, скорост на тестване и положителни тестове, актуализирана на 28 януари 2021 г.

Снимка: ecdc.europa.eu