Съветът на ЕС утвърди днес незадължителен списък на "сигурните" (безопасни) чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани през външните европейски граници от сряда, 1 юли, предаде БТА.

В списъка, който ще бъде обновяван на две седмици, засега са включени:

 1. Алжир,
 2. Австралия,
 3. Канада,
 4. Грузия,
 5. Япония,
 6. Черна гора,
 7. Мароко,
 8. Нова Зеландия,
 9. Руанда,
 10. Сърбия,
 11. Южна Корея,
 12. Тайланд,
 13. Тунис,
 14. Уругвай и
 15. Китай.

Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Но пък в списъка не са включени САЩ, Бразилия, Русия, Турция...

В предварителния, утвърден към 29 юни, списък, за който Dir.bg писа по-рано днес, влизаха 14 държави. В последния момент е включен и Китай. Преди окончателното оформяне на настоящия вариант на списъка от "безопасни" държави европейски дипломати заявиха, че ЕС е готов да добави Китай, ако китайското правителство предложи реципрочна сделка за пътуващите от ЕС.

След уточняването на последния вариант на списъка бе направено уточнението, че  облекченията за граждани на Китай ще зависят от реципрочност от страна на Пекин, т.е. такава реципрочност все още не е постигната.

Как са избрани държавите и как ще се попада (изважда) в (от) списъка

В съобщение на Съвета на ЕС се отбелязва, че показателите, по които се преценява кои държави да попаднат в списъка, са главно свързани с епидемичната обстановка на място, но също и с икономическите и обществените последици от удължаване на ограниченията.

За да попадне в този списък, дадена страна следва да съобщава за брой на новозаболелите на 100 хиляди души население за предходните две седмици, сходен или по-нисък от средния брой в ЕС от средата на юни. В тези чужди държави следва да се отчита траен спад на новите случаи на заболяване, да се извършват изследвания и проследяване, да бъдат на разположение достоверни данни. Предвижда се данните, подавани от представителствата на ЕС на място, да бъдат взимани предвид.

Какви изключения ще се правят

Пътници от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС, ако:

 • са граждани на страна от Общността или са в семейството на такъв гражданин;
 • имат право на постоянно пребиваване в ЕС,
 • работят в ключова област.

Съветът на ЕС отбелязва, че този списък не задължава с нищо държавите от Общността, които могат да преценят, при пълна прозрачност, да го приложат постепенно.

Но същевременно настоява държавите в ЕС да не премахват едностранно ограниченията за граждани на страни извън списъка.

Изразява се готовност държави, които са в списъка, отново да бъдат подложени на ограничения, ако епидемичните им данни се влошат. ЕС затвори външните си граници от 17 март.

Ще могат ли да влизат британци? Да!

В съобщението не се подчертава изрично, но гражданите на Обединеното кралство все още би трябвало да се третират по същия начин като гражданите на ЕС и така до края на преходния период, който изтича на 31 декември т.г.

В момента Великобритания договаря "въздушни мостове" с няколко държави-членки на ЕС, така че коронавирусът не блокира напълно летните ваканции - най-натовареният сезон в Европа за туризъм, в който работят милиони хора, отбеляза Би Би Си (BBC).