Европейската комисия обяви днес в доклад за напредъка на страните кандидатки за членство, че Турция продължава да налага ограничения на опоненти и медии, и че не е постигнат напредък в борбата с корупцията.

Брюксел призова Турция да отмени режима на извънредно положение, въведен след опита за преврат през юли 2016 г. В доклада се посочва, че "мащабът и колективният характер, както и диспропорционалността на предприетите мерки...по време на извънредното положение, като масови уволнения, арести и задържания, продължават да предизвикват сериозни опасения".

ЕК предупреждава, че годините на напредък в изпълнение на европейските стандарти в сферата на човешките права, свободата на изразяване и върховенството на закона са изгубени и че демокрацията в Турция отслабва, докато президентските правомощия се увеличават.

Турция "продължава да се отдалечава с огромни крачки от ЕС, особено в сфери като върховенство на закона и фундаментални права", заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан на пресконференция след публикуването на доклада. Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са в застой през последните години, напомня АП.

Турция още не е изпълнила 7 от общо 72 изисквания за отмяна на визовия режим с Европейския съюз, се казва в огласения днес доклад на Европейската комисия за Турция, предаде ТАСС.

В началото на февруари Турция представи на ЕК план за изпълнение на тези 7 условия, който ЕК в момента оценява и провежда консултации с турските партньори. Въвеждането на безвизов режим за краткосрочни пътувания на турски граждани в ЕС е една от точките в споразумението ЕС/Турция от март 2016 г. за ограничаване на притока от мигранти. Засега тази точка от споразумението не е изпълнена заради възражения на ЕС по твърде строгото антитерористично законодателство в Турция.

Анкара заплашва, че ако ЕС не изпълни задължението си за визова либерализация, Турция ще се откаже от споразумението за мигрантите.

Европейският съюз не се отнася към Турция справедливо и обективно, заяви турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, след като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан каза днес в Страсбург, че Анкара се отдалечава с големи крачки от пътя към членство в ЕС, предаде Ройтерс.

След заседание на правителството в Анкара Боздаг заяви, че позитивните оценки в доклада на ЕК за напредъка на Турция не могат да "маскират" несправедливото отношение към нея.

Наред с това Боздаг обвини Гърция, че нарушава международното право, като не екстрадира осем турски военни, които според Анкара са подкрепили осуетения опит за преврат през 2016 г.

Турция и Гърция имат спорове по редица въпроси, напомня Ройтерс. Атина отказа да върне в Турция военните, които избягаха малко след опита за преврат през юли 2016 г. и поискаха политическо убежище в Гърция.

ЕК препоръча старт на преговорите с Македония и Албания