Броят на случаите на трансграничен наркотрафик, за които е сезирана Европейската агенция сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, почти се удвоил за четири години до 562 през 2020 г., отчасти вследствие на огромния ръст на производството на синтетични наркотици, съобщи Евроджъст, цитиран от БТА.

В доклад, публикуван днес, агенцията заяви, че наркотрафикът само в Европейския съюз е на стойност 30 милиарда евро годишно. Стремителното нарастване на производството на синтетични наркотици като метамфетамини и продажбата им по интернет представлява голямо предизвикателство за прокуратурите в целия Евросъюз.

Като бързо променят състава на химикалите, използвани за тези наркотици, или създават нови субстанции, производителите се опитват да се възползват от вратички в закона и избягват съдебно преследване, заяви Евроджъст.

Според доклада миналата години случаите на трансграничен трафик на дрога са били 562 спрямо 279 през 2016 г. Синтетичните и други нови наркотици представляват близо една трета от тях. Производителите на новите психоактивни вещества често не работят в старомодни йерархични мрежи за трафик и продажбите се осъществяват онлайн.

Този феномен се е засилил поради пандемията от ковид и организираните групи бързо са се адаптирали към онлайн средата, използвайки секретни комуникационни канали, криптофони, криптовалути и пазари в даркнет.

Потребителите също се насочват към даркнет, плащат онлайн и получават дрогата по пощата, което усложнява съдебното преследване.