Днес първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те държави - членки на ЕС.

Решението е такова, че изглежда задоволява и двете страни, според съобщенията им: ЕС няма да получи искания брой ваксини до края на месеца, но пък британско-шведската компания беше набедена е неизпълнение на договореното и й бе поставен строг график за доставки под угрозата за сурова глоба.

Каква е реакцията на Европейската комисия

В съобщение на ЕК се казва, че съдът разпорежда на британско-шведската компания да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график:

· 15 милиона дози до 26 юли (до 9 часа сутринта),

· 20 милиона дози до 23 август,

· 15 милиона дози към 27 септември.

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза.

Искането на ЕС за доставка на 120 милиона дози до края на месец юни обаче не беше прието от съда.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС, се отбелязва в съобщението на ЕК.

Съдът също така смята, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

"Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: AstraZeneca не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание", каза в коментар председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението.

Отговорът на фармацевтичната компания

AstraZeneca също изрази задоволство от решението на съда. Приветствайки го, компанията заяви, че вече е доставила над 70 милиона дози на ЕС и че ще "надвиши значително" 80,2 милиона дози до края на юни.

Изказва се удовлетворение, че съдът признава "трудностите, изпитани от AstraZeneca в тази безпрецедентна ситуация", които са оказали "значително въздействие върху забавянето" на доставките на ваксини.

"AstraZeneca сега очаква с нетърпение обновеното сътрудничество с Европейската комисия за подпомагане на борбата с пандемията в Европа", добави компанията, цитирана от BBC

Как се стигна до съдебната зала

В средата на април Европейската комисия заведе дело срещу AstraZeneca по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. "Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора", заяви тогава говорител на комисията.

ЕС изрази очакване дружеството да бъде глобено за неспазване на договора.

Фармацевтичната компания заяви в отговор, че ще се защитава решително в съда. От AstraZeneca определят този иск като неоснователен и отбелязват, че от началото на производството са доставили по света 400 милиона дози ваксина.

Първоначално Брюксел поръча на британско-шведската компания 120 милиона дози, които да бъдат използвани в 27-те държави членки през първото тримесечие и още 180 милиона за второто тримесечие.

AstraZeneca обаче достави само 30 милиона, като по този начин създаде проблемите, които всички виждаме (със забавената ваксинация в ЕС)", каза миналия месец еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон

Комисарят добави, че през второто тримесечие ще бъдат доставени само още 70 милиона дози (вместо 180 млн.).

В следствие на търговския спор Европейската комисия реши да не подновява подновява договора за доставка на ваксини с AstraZeneca на фона и на безпокойствата за някои нежелани реакции от препарата.