Европейският съвет ще обсъди онлайн днес противодействията срещу пандемията от Covid-19. Предвижда се държавните и правителствените ръководители на страните от Общността да обменят мнения за хода на имунизацията и приложението на удостоверенията за ваксинираните.

Засега в ЕС няма единодушие как да се прилагат такива удостоверения, уточни високопоставен европейски дипломат. Той отбеляза, че Естония разработва съвместно със Световната здравна организация (СЗО) цифрово удостоверение, което да може да се признава навсякъде по света.

Европейската комисия по-рано тази седмица предложи данните за имунизираните да се подават в общ световен регистър под надзора на СЗО.

Проблем пред такова удостоверение (ваксинационен паспорт в дигитален формат) е, че все още ЕС очаква отговор дали ваксинираните могат да бъдат преносители на новия коронавирус.

Засега няма решение и какви да бъдат изискванията спрямо хората, които не са получили ваксина, но са преболедували Covid-19 и са придобили естествена имунна защита, уточни дипломатът.

По неговите думи краткосрочната задача е в ЕС да се осигури свобода на движението през вътрешните граници, когато е свързано с търговска дейност. Пътуванията за развлечение все още трябва да бъдат възпрепятствани, добави той.

Няколко страни настояват за въвеждане европейски документ за имунизация - това са Гърция, Португалия и Испания. Към тях се присъедини и Австрия. Все страни, сериозни туристически дестинации. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че на днешната среща на върха ще предложи европейски "зелен паспорт", който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, отбеляза канцлерът.

Българският премиер Бойко Борисов подкрепи искането на Курц. Борисов обяви, че ще предложи на евролидерите въвеждането на електронен паспорт или "зелен електронен коридор" за ваксинирани или преболедували, които имат изградени антитела, "за да не им се налага да бъдат поставяни под карантина или да представят PCR тест".

Себастиан Курц даде за пример Израел, който въведе "зелен бадж" за хора, получили втора доза на ваксината. Някои места в страната ще бъдат достъпни само за хората с такъв "зелен бадж".

В петък ЕС ще разисква само въпроси за сигурността и отбраната. Предвижда се в част от заседанието на Европейския съвет да участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.