Европейският съюз трябва да изготви стратегия за борба с дезинформацията за технологията 5Джи (5G) или рискува фалшиви твърдения да осуетят икономическото възстановяване и дигиталните му цели. Такава позиция изразява група от 15 страни членки, включваща Полша и Швеция, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Конспиративни теории, че новият коронавирус може да е свързан с безжичната технология, доведоха през последните месеци до подпалване на антени за мобилни комуникации в 10 европейски страни и нападения над работници по поддръжката.

ЕС възприема 5Джи като стълб на своето икономическо възстановяване от пандемията от Ковид-19 и технологичната си автономия. Блокът се е ангажирал да осигури възможност за всичко от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство.

Петнайсетте държави, сред които и България, са изброили опасенията и предложенията си в съвместно писмо до еврокомисарите за цифровите технологии Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и до заместник-председателя на ЕК с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова. Документът е видян от Ройтерс.

"Ясно е, че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5Джи движението в целия Европейски съюз", отбелязват те и призовават ЕС да "възприеме активен, дългосрочен и системен подход" за справяне с опасенията около 5Джи и електромагнитните полета (ЕМП).

"Ние, като държави членки, сме готови да допринесем за тази инициатива на равнище ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията за 5Джи и ЕМП", гласи писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората, предлагат кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, както и широки дебати, отчитащи страховете и притесненията на противниците на 5Джи.

Писмото е подписано от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.