Европейският съюз ще препоръча на страните-членки да започнат да отварят външните граници от 1 юли за пътуващи от държавите извън Съюза. Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Джозеп Борел, цитиран от АФП.

Той обясни, че се предлага постепенна и частична отмяна на забраната, но решението ще се вземе от всяка страна по отделно. 

Междувременно стана ясно, че Австрия отменя проверките по границата с Италия и прекратява изискванията за поставяне под карантина на пристигащите от други 30 европейски държави от 16 юни. Остава препоръка против пътуване в Ломбардия с частично предупреждение.

Франция бе една от страните, които е предложила отварянето на вътрешните граници на ЕС от 1 юли.

Гърция съобщи, че от 15 юни ще отвори границите си за граждани на 15 страни, сред които и Сърбия.

Чехите планират да върнат неограниченото влизане от над 20 европейски страни от 15 юни. Пристигащи пътници от страни, където епидемията от новия коронавирус продължава да е силно разпространена, трябва да представят отрицателна проба за коронавирус или да се подложат на карантина.  

Испанският министър на туризма г-жа Рейес Марото обяви, че от 22 юни отпадат всички ограничения за преминаването на границите с Франция и Португалия. 

Германското правителство одобри отмяната на предупрежденията за пътуване за 29 европейски страни от 15 юни.