Нови дати за Брекзит одобриха 27-те страни-членки на Европейския съюз. Те решиха да дадат нова отсрочка от три месеца за напускането на Великобритания.  Брекзит трябва да бъде отложен до 31-ви януари 2020 г., съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

Очаква се решението да бъде формализирано чрез писмена процедура, като по този начин се избегне свикването на извънреден Европейски съвет. В споразумението по Брекзит фигурират три възможни дати за оттеглянето на Обединеното кралство - 1 декември, 1 януари и 31 януари 2020 година.

Ако то бъде одобрено от двете страни, Великобритания излиза на 1-во число следващия месец, обобщава БНР.  Миналата седмица посланиците на страните-членки се съгласиха срокът за Брекзит да бъде удължен по принцип и решиха да изпратят писма до европейските лидери. Решението кога това да се случи държавните и правителствени ръководители трябва да вземат единодушно.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева отказа да отговори категорично на въпроса дали при това положение Обединеното кралство трябва да излъчи свой кандидат за европейски комисар в новата Комисия. Тя обаче припомни, че докато страната е пълноправен член на ЕС, тя има своите права и задължения по договора за членство.

 До консенсусния вариант се стигна, след като Франция е дала зелена светлина за подобно отлагане на излизането на Великобритания от единния блок, въпреки че преди това настояваше за доста по-малка отсрочка, съобщи изданието "Политико". Третото отлагане на Брекзит ще дойде и с поставяне на условия, включително отказ за предоговаряне на последното споразумение за развод и даване на зелена светлина на останалите държави от ЕС да се срещат в посочения нов тримесечен срок без участието на Великобритания, за да обсъждат бъдещето на единния блок, твърди източник от антуража на френския президент.

Новината идва в момента, когато стана ясно, че британското правителство начело с Борис Джонсън внася в Камарата на общините процедура за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември. За да бъде одобрено искането обаче е необходимо две трети от 650-те депутатите да гласуват за него, а това означава търсене на междупартийна подкрепа. Предстои гласуване в парламента по-късно в понеделник. Неяснота за новата Еврокомисия. Засега работната версия е, че тя трябва да поеме функциите си от 1 декември.

Дипломатически източници посочиха, че 27-те посланици на ЕС ще се срещнат в понеделник към 12:00 ч. българско време, за да се споразумеят за ново тримесечно забавяне на Брекзит. Ройтерс също цитира близък до френския президент източник да казва, че "най-вероятно ще има споразумение в понеделник сутринта за удължаване на срока на оттегляне на Великобритания от ЕС до 31 януари догодина" и че "перспективата за предсрочни избори в Обединеното кралство се е увеличила значително през изминалия уикенда".

Междувременно премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще направи нов опит за произвеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, след като Камарата на общините отхвърли по-рано днес предложението му за избори на 12 декември, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

След като не успя да събере необходимата подкрепа от две трети в парламента за предложението си за избори, премиерът каза, че още днес правителството ще внесе законопроект за произвеждането на избори на същата дата. За разлика от предишното гласуване законопроектът може да бъде одобрен с обикновено мнозинство.

Джонсън настоя, че страната се нуждае от нови избори, за да излезе от задънената улица с напускането си на Европейския съюз.

"Не можем да позволим парламентът да остане парализиран. По един или друг начин трябва да отидем на избори. Тази вечер правителството ще уведоми Камарата на общините за намерението си да внесе за разглеждане малък законопроект, която да позволи осъществяването на избори на 12 декември, за да можем най-накрая да извършим Брекзита", каза пред депутатите Джонсън.

Опозиционните партии не отхвърлиха незабавно законопроекта, като заявиха, че ще го проучат, преди да решат дали да го подкрепят.